Magyar Sumo

közösségi oldal

Ismerj meg minket!

szumo2.jpgA Nemzetközi Sumo Szövetséget 1992-ben alapították, amelyhez több mint 80 ország csatlakozott tagként. Nyitottságának köszönhetően a sportág világszerte növekszik. Ez köszönhető a rugalmasságának is, mivel bárki részt vehet a versenyrendszerben: gyerekek-felnőttek, nők-férfiak, alacsony súlyúak és a Király kategóriában felső  súlyhatár nélküliek, hobby sportolók és élsportolók. 

Japán sportként a tradíciók fontos szerepet kapnak, csakúgy mint a tisztelet és a fegyelem, azonban az amatőr szumóban nem kell teljes munkaidőben elkötelezniük magukat a szumó életmóddal, nem úgy, mint a profi sumo esetében.

Az amatőr sumo egyik célja az, hogy a szumót hivatalos olimpiai sportként elfogadják. Az olimpiai versenyre való jogosultsághoz súly- és nemi osztályokat hoztak létre, valamint a hagyományos japán szumó rituálékat lerövidítették. A verseny általános szabályai azonban változatlanok.

A sumo, mint sport és harcművészet, jól fejleszti az erőt, a rugalmasságot, az állóképességet és az egyensúlyt. Sok résztvevő egyszerűen csak a testmozgás vagy kikapcsolódás élvezi a szumóban, mások komolyan veszik az amatőr versenyt, élsportolóként tekintenek rá.

A sumo egy viszonylag biztonságos kontaktsport, középpontjában a technika és az önfejlesztés/önképzés áll. A technika elsődlegesen az egyensúlyvesztő helyzetek kialakítására épül, amelyek főként különböző tolásokon-húzásokon, emeléseken-kilendítéseken és lerántásokon-fejtolásokon keresztül valósíthatóak meg.

Szumó birkózóink úttörő szerepet játszanak ennek a tradicionális Japán sportág hagyományának Magyarországon történő fejllesztésében. A sportág bemutatkozott Magyarországon, kiépítette főbb bázisait, sportolói sikeresen bemutatkoztak világversenyeken. Most a növekedési fázisba lépett, amely reményeink szerint kiugró létszámot eredményez. Mire vársz még? Csatlakozz hozzánk Te is!

 

süti beállítások módosítása