Magyar Sumo

közösségi oldal

Alap technikák

A sumo sport 82 győztes technikát különít el, azonban a győztes mérkőzések zöme alig egy tucat fogásból áll. A technikák magasszintű ismerete nagyon fontos a szumóban, mivel a technikai szakértelem lehetővé teszi a szumó birkózók számára, hogy legyőzzék a nagyobb, erősebb vagy gyorsabb ellenfeleket is.

A szumó birkózók gyakran erőre és sebességre támaszkodnak, hogy az ellenfelet gyorsan kiszorítsák a küzdőtérről (dohyo), vagy egyensúlyvesztéses technikát használnak az ellenfél földre viteléhez.

Íme néhány példa a bajnokok győztes technikáira:

oshi-dashi.jpgOSHI-DASHI
Küzdőfelünk kitolása a küzdőtérről úgy, hogy nem hagyjuk neki, hogy megragadja az övünket (mawashi).

 

yori-kiri.jpgYORI-KIRI
Az ellenfél övének (mawashi) megfogásával és felfelé húzásával való tolással kijuttatni a küzdőfelületről. Fontos, hogy szorosan kell rögzíteni az ellenfelet, hogy irányíthatóvá váljon tolás közben.

 

uwate-nage.jpgUWATE-NAGE (külső öv-dobás)
Fogjuk meg ellenfelünk övét kívülről, miközben a lába középünk. Kifordítjuk a csípőnket és kilendítjük a dohyo-ból ellenfelünket. 

 

tsuri-dashi.jpgTSURI-DASHI
Ellenfelünket övének megfogásával felemeljük és kivisszük a küzdőfelületről.

 

hiki-taoshi.jpgHIKI-TAOSHI
Amikor a küzdelem elindul és látjuk, hogy ellenfelünk nekünk akar rontani, akkor megragadjuk a karját és annál fogva lerántjuk a földre. 

 

soto-gake.jpgSOTO-GAKE
Az ellenfél övét kívülről megfogva a láb közé lépünk. A mawashit meghúzva ellenfelünk combelsőjénél, minél magasabbra emelt lábbal kikanalazzuk és így felborítjuk.

 

suso-harai.jpgSUSO-HARAI
Az ellenfél lábának hátulról történő kisöprése, úgy, hogy elveszítse egyensúlyát.

 

okuri-dashi.jpgOKURI-DASHI
Az ellenfél mögé kerülünk, és kitoljuk a dohyoból.

 

tsuki-dashi.jpgTSUKI-DASHI
Az ellenfél szemből történő kitolása.

 

harite.jpgHARITE
Az ellenfél arcának oldalról - rövid úton - történő megcsapása, amellyel eltereljük a figyelmét, és ezután megtámadhatjuk őt. 

 

nodowa.jpgNODOWA
Az ellenfél mawashiját elölről és alulról megfogva magunk felé húzzuk, míg a másik kezünk nyitott tenyerével az ellenfél nyakát megtámasztva toljuk a súlypontját felfelé és hátra.

 

ottsuke.jpgOTTSUKE
Hajlított könyökkel ellenfelünk könyökét saját maga elé toljuk, míg a másik kezünkkel a másik könyökét is ugyanígy betoljuk, vagy a hónaljába nyúlunk és így akadályozzuk meg, hogy hatékonyan használja karjait. Ebben a pozícióban tolással át is állhatunk védekezésből támadásba.

 

További győztes technikák:

 

süti beállítások módosítása